wtorek, 5 czerwca 2012

Witamy.


Białka - są zbudowane ze związków chemicznych zwanych aminokwasami. Cechą aminokwasów jest obecność grupy karboksylowej (COOH) oraz grupy aminowej (NH2). Aminokwasy połączone są wiązaniami peptydowymi. Zawartość białek jest różna w różnych pokarmach. Jest ich najwięcej w mięsie, rybach, jajach i mleku. Są to białka zwierzęce, czyli pełnowartościowe. Natomiast w nasionach fasoli i grochu występuje białko roślinne, czyli niepełnowartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich składników potrzebnych do rozwoju i wzrostu organizmu. Zapotrzebowanie na białka jest różne u różnych ludzi i zależy od wieku, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy. Niedobór białka prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju oraz zmniejsza odporność na choroby zakaźne. Białko w organizmie człowieka jest zarówno materiałem budulcowym jak i składnikiem regulującym, koniecznym do wytwarzania enzymów, hormonów i czerwonych ciałek krwi. Może być także materiałem energetycznym, zwłaszcza gdy w pożywieniu zabraknie węglowodanów i tłuszczów.


Źródła białka : 
-mięso np.: wołowina, baranina
-nabiał np.: mleko, ser
-rośliny strączkowe np.: soja, fasola, groch,
-jajka

a) źródła tłuszczów roślinnych :
-rośliny oleiste  np.: rzepak, słonecznik

b) źródła tłuszczów zwierzęcych :
-masło
-słonia
-łój
-smalec


c) źródła cukrów :
-owoce, np.: banan, pomarańcza
-warzywa, np: papryka, pomidor
-produkty zbożowe, np.: pszenica, kukurydza



http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz