Nazwę "sole mineralne" odnosi się przede wszystkim do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu etc.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.
Przyczyny niedoboru soli mineralnych:
- nieprawidłowe, nieurozmaicone odżywianie
- duża potliwość (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu)
- biegunka, nudności i wymioty
- nadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie płynów
W skład soli mineralnych wchodzą:
- Makroelementy – występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry, włosów (np. węgiel, azot, tlen, wapń);
- Mikroelementy – występują w mniejszych ilościach w organizmie, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach. Należą do nich m.in. żelazo, magnan, jod, miedż, cynk, flour i kobalt.
Sole mineralne często błędnie nazywane są Minerałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz