niedziela, 10 czerwca 2012


Nazwę "sole mineralne" odnosi się przede wszystkim do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu etc.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.
Przyczyny niedoboru soli mineralnych:

  • nieprawidłowe, nieurozmaicone odżywianie 
  • duża potliwość (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu) 
  • biegunka, nudności i wymioty 
  • nadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie płynów

W skład soli mineralnych wchodzą:

  • Makroelementy – występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry, włosów (np. węgiel, azot, tlen, wapń); 
  • Mikroelementy – występują w mniejszych ilościach w organizmie, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach. Należą do nich m.in. żelazo, magnan, jod, miedż, cynk, flour i kobalt. 

Sole mineralne często błędnie nazywane są Minerałami

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz