czwartek, 7 czerwca 2012

Sacharoza to cukier trzcinowy ( występuję w łodygach trzciny cukrowej ), cukier buraczany ( występuję w korzeniach buraków cukrowych ) lub po prostu cukier, który słodzisz, np. herbatę. Sacharoza zbudowana jest z reszty fruktozy oraz glukozy.

Wzór sumaryczny sacharozy :
 



ttp://www.google.pl/imgres?hl=pl&biw=1366&bih=638&gbv=2&tbm=isch&tbnid=GklOtoKDQQ2WcM:&imgrefurl=http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/chemia/biochemia/12854-cukry.html&docid=ETc_u_ijNJPjvM&imgurl=http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/chemia/biochemia/img/00016226.gif&w=210&h=88&ei=xt3QT436MOnP4QStuKCjDA&zoom=1&iact=hc&vpx=635&vpy=220&dur=47&hovh=70&hovw=168&tx=66&ty=34&sig=103849123208951872283&page=1&tbnh=70&tbnw=168&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:3,s:0,i:75


Zastosowanie sacharozy :
- lekarstwa,
- soki, syropy,
- ciastka,
- kompoty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz